3320 гр.Козлодуй, обл.Враца, ул. "Панайот Хитов" 1А

Основното предимство на площадката на централата е готовата инфраструктура.

Изграждането на седми блок на площадката на работещата атомна централа в Козлодуй може да се разглежда като най-реалистичен, защото проектът за него е най-подготвен, каза за „Монитор“ зам.-председателят на комисията по енергетика в парламента Валентин Николов. „В момента площадката за седми блок чака лиценз от АЯР, като от агенцията са казали, че това ще стане, когато минат съдебните спорове по обжалванията на еколозите. Реално обаче АЯР може да го направи предварително и веднага можем да направим проекта и да поискаме съответно нотификация от Брюксел“, добави депутатът. По думите му оборудването за още един нов блок може и да го ползваме в Козлодуй или да го продадем Според Николов за площадката в Белене може да се наложи наново да се актуализират нещата, защото проектът откъм неядрената част е морално остарял. „Според евродирективите при промяна в проекта ще трябва да се иска нотификация от ЕК“, смята депутатът.

„Голямото предимство на площадката в Козлодуй е, че новият енергоблок ще ползва готовата електропреносна мрежа, която иначе след 30 години ще стане ненужна. Освен това там се изгражда и хранилище за ядрени отпадъци“, припомни Николов.

Според Иван Хиновски от България енергиен и минен форум определено проектът за изграждане на нов блок в Козлодуй има много предимства. По думите му основното е, че проектът е реализируем „При него има възможност за корпоративно финансиране. От проекта за изцяло нова централа в Белене държавата ще загуби страшно много. Евентуалната му реализация ще срине бюджета и ще се качат цените на тока“, категоричен е Хиновски.

На дискусия проведена вчера в парламента експерти обсъждаха доколко изграждането на втора атомна централа е от полза за България. Привържениците на проекта твърдят, че към 2030 г. електропотреблението у нас ще се увеличи, а в съседните страни ще има дефицит на ток и за това още 2000 мегавата мощност от двата реактора в Белене щели да бъдат крайно необходими. Проф. Атанас Тасев, обясни, че ръстът на консумацията на ток ще дойде основно от увеличаване на броя на електромобилите у нас, които ще трябва да зареждат акумулаторите си. Димитър Куюмджиев смята, че проектът „Белене“ е невъзможен без участието на държавата с инвестиция или с изкупуване на тока както при US тецовете 

Александър Николов от Сдружение "Енергийно бъдеще за България" каза, че през 2030 г. по екологични съобръжения в ЕС ще бъдат затворени 90% от тецовете на въглища, а в България - всички и за това има нужда от нова ядрена централа, която да компенсира липсата им.".

Westinghouse отказа да е стратегически инвеститор в нова ядрена мощност

Американската компания Westinghouse няма да участва като стратегически инвеститор в проекта за седми блок на АЕЦ "Козлодуй". Това съобщиха няколко правителствени източника. До редакционното приключване на броя от Министерството на енергетиката не обявиха официално новината. Крайният срок за подписването на споразумението беше 31 март. След отказа на Westinghouse изграждането на новата ядрена мощност изглежда непостижимо. Двете страни все пак са постигнали съгласие да си сътрудничат за подобряване на съществуващите българските ядрени мощности. Условието за участие

Условието на българското правителство е било Westinghouse да участва като стратегически инвеститор, а не само като доставчик на оборудване. Американската компания притежава 30% от общото дружество с АЕЦ "Козлодуй", което трябваше да изгражда и експлоатира новата мощност, но има опция да се оттегли от проекта, преди той да влезе в експлоатация. Акционерното споразумение беше подписано по времето на кабинета "Орешарски", но работата по проекта беше стартирана от ГЕРБ през август 2012 г. Т.е. целият финансов риск от това дали новият блок ще бъде на печалба се носи единствено от държавата като единствен акционер в АЕЦ "Козлодуй".

Кабинетът искаше да промени споразумението, настоявайки компанията да не излиза "дълго време от проекта", да увеличи дела си до 49% и да осигури "свеж финансов ресурс". Основната причина правителството да настоява за това партньорство e, че не може самостоятелно да осигури средствата за изграждането на седми блок. Това вече е заявявано многократно от българска страна. В тази връзка от парламентарната трибуна в сряда премиерът Бойко Борисов обвини предишното правителство, че ненужно е подписало акционерното споразумение, съзнавайки, че страната ни не може да вземе голям кредит и да увеличи дълговете си.

Според оценка на американската компания стойността на инвестицията е 7.7 млрд. долара. В началото на март Майкъл Кърст, вицепрезидент на Westinghouse, коментира, че "това е възможно най-ниската цена за изграждането на ядрен реактор в света". Компанията обаче никога не е имала намерение да участва като стратегически инвеститор, тъй като тя е специализирана в доставката и монтирането на оборудването. Спорни моменти В акционерното споразумение има и други спорни клаузи, които трябва да бъдат разрешени. Една от тях е свързана с финансирането на предпроектното проучване на седми блок, което трябваше да бъде финансирано от Westinghouse. Според източници от преговорите натрупаната сума е на стойност около 12 млн. долара. Ако проектът обаче не се реализира, тези разходи трябва да бъдат платени от държавата, по което в момента двете страни спорят.

Идея в развитие

Идеята за изграждането на седми блок в АЕЦ "Козлодуй" започна да се лансира още през 2012 г., малко след като правителството взе решение да се откаже от проекта "Белене". Една от първоначалните идеи беше в бъдещата централа да се използва готовият руски реактор за "Белене". През август същата година Westinghouse спечели търга за изготвянето на предпроектните проучвания за седми блок, като обявената стойност на договора тогава беше 999 500 евро.

Компанията трябваше да проучи възможностите за използването на различни технологии при инсталирането на руския реактор. Тя обаче безплатно предоставя и собствено проучване за използване на изцяло собствена технология. В края на 2013 г. по време на посещение на тогавашния енергиен министър Драгомир Стойнев от кабинета "Орешарски" в САЩ стана ясно, че Westinghouse ще бъде избрана за доставчик на оборудването за седми блок за технология. За подбора на американската компания обаче не беше обявен конкурс, тъй като не ставало дума за строителство, а за избор на технология. Първоначално се предвиждаше инвеститор да бъде японската Toshiba (собственик на Westinghouse), американската компания да бъде само доставчик. Toshiba обаче се оттеглиха и на последното заседание на кабинета "Орешарски" беше подписано и акционерното споразумение с американската компания, което предвижда тя да притежава дялово участие от 30%, а проектното дружество "АЕЦ "Козлодуй" нови мощности" останалите 70%. По отношение на финансирането се предвиждаше да се използват експортни кредитни агенции с опит в енергетиката на България, както и други финансови инструменти. След визитата на американския държавен секретар Джон Кери в България в началото на годината започна да се коментира и вариантът проектът да бъде финансиран с помощта на американската Ексимбанк. Засега от институциите не дават конкретен отговор дали отказът на "Уестингхаус" да участва като акционер в проекта означава неговия край. По всичко изглежда обаче, че при този вариант правителството ще срещне значителни трудности пред неговата реализация.

 

    Официалното, но закъсняло с ден съобщение на правителствения пресцентър гласи, че на заседанието си на 30 юли Министерският съвет е приел решение, с което се одобрява докладът на министъра на икономиката и енергетиката за сключване на акционерно споразумение между "АЕЦ Козлодуй - Нови мощности", "АЕЦ Козлодуй" и Westinghouse Electric Company LLC.

От пресцентъра подчертават, че акционерното споразумение влиза в сила след одобряване окончателно от следващото правителство, в т.ч. на споразумението за финансов модел и на договора за проектиране, инженеринг, доставка и строителство по съответния надлежен ред.

Подписването на акционерното споразумение обаче е предусловие за подготовката на двата документа, така че съобщението на МС изглежда нелогично. Решението на кабинета на практика дава зелена светлина за подписване на споразумението, като ефективно то ще влезе в сила след одобряване от новото правителство. Не става ясно обаче какво би се случило, ако следващият кабинет не хареса договореното. От Westinghouse бяха определили като краен срок за подписване 30 септември, но тогава парламентарните избори все още няма да са минали. В сградата на БЕХ Не внесе повече яснота и изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Иван Генов. На излизане от сградата на БЕХ в четвъртък следобед след близо тричасова среща той отрече да е подписвано споразумение. Генов беше категоричен и че не са поемани финансови ангажименти. Представители на Westinghouse не бяха забелязани на срещата, но е възможно срещата с тях да се е провела на друго място. До редакционното приключване на броя от американската компания не потвърдиха, че за четвъртък е планирано подписване на споразумението.

Припомняме, че преди няколко дни в България пристигна главният изпълнителен директор на американската компания Дани Родерик, който се срещна с Орешарски. Информация за визитата му обаче излезе чак след това.

http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2014/07/31/2354082_nova_krachka_kum_7-i_blok_na_aec_kozlodui/

 

тел.: 0973 7 21 04                    факс: 0973 7 24 22                    e-mail: newbuild@npp-nb.bg                    www: www.npp-nb.bg


 

„АЕЦ КОЗЛОДУЙ–НОВИ МОЩНОСТИ“ ЕАД

Република България, област Враца, община Козлодуй, гр. Козлодуй 3321, площадка АЕЦ - Козлодуй

Статут: юридическо лице, еднолично акционерно дружество (ЕАД)
Размер на капитала: 14 000 000,00 лв.

Собственост и органи на управление.
Собственост „АЕЦ Козлодуй“ ЕАД, ЕИК 106513772,

Органи на управление Едноличен собственик на капитала;
Съвет на директорите (СД)

 


 

© 2015   184 atlr.